Extra impuls voor Limburgse popsector dankzij lancering Jan Smeets Fonds

Extra impuls voor Limburgse popsector dankzij lancering Jan Smeets Fonds

Gedeputeerde Jasper Kuntzelaers van de Provincie Limburg lanceerde vanavond onder toeziend oog van Pinkpop-oprichter Jan Smeets het Jan Smeets Fonds. Dit gebeurde tijdens een netwerkbijeenkomst voor Limburgse ondernemers op het festivalterrein van Pinkpop te Landgraaf. Het nieuwe fonds investeert de komende jaren extra in de Limburgse popsector en wordt uitgedragen door popkoepel Pop in Limburg.

Investeren in dynamiek en talentontwikkeling
De provincie Limburg bruist van de popmuziek en is één van de grootste disciplines in het Limburgse cultuurbestel. Pop is laagdrempelig, voor iedereen en divers, of je nu van hiphop, elektronische muziek of heavy metal houdt. Waar de sector doorgaans wordt geassocieerd met jongerencultuur, is popmuziek anno 2024 voor jong tot oud. Dankzij de vele poppodia, festivals, duizenden muzikanten én muziekliefhebbers die de regio rijk is, is er elke dag van de week wel iets te beleven. Door de oprichting van het Jan Smeets Fonds kunnen muzikanten, muziekcollectieven, (pop)podia en festivals een beroep doen op een financiële ondersteuning.
Zo kunnen zij onder andere optredens, muziekeducatie onder jongeren of activiteiten rondom talentontwikkeling mogelijk maken. Het fonds kent in totaal vijf verschillende regelingen en bijdrages van het fonds verschillen van minimaal € 300,- voor een concert tot maximaal € 5.000,- voor grote projecten. 

Een ode aan Jan Smeets

Het Jan Smeets Fonds dient als steun in de rug voor de popsector en doet daarmee eer aan pionier van de sector Jan Smeets. Tijdens zijn carrière als oprichter en festivaldirecteur van Pinkpop heeft Smeets altijd oog gehad voor en geïnvesteerd in talentontwikkeling. Dit deed hij onder meer door de dagelijkse organisatie van het talentontwikkeling platform Kunstbende Limburg. Ook bood hij tijdens Pinkpop een vaste openingsspot aan de winnaars van de provinciale popwedstrijd Nu of Nooit aan. Dankzij zijn inspanningen stond hij aan de voet van het succes van artiesten als Gé Reinders, Dewolff, Mo Jones, Rowwen Hèze en de Heideroosjes.

Partners
Het Jan Smeets Fonds wordt onder andere mogelijk gemaakt door bijdrages van de Provincie Limburg, het Cultuurfonds, de gemeentes Sittard-Geleen, Venlo en Heerlen en momenteel is de provinciale popkoepel Pop in Limburg nog in onderhandeling met verschillende grote Limburgse gemeenten om zich aan te sluiten als partner. Ook Pinkpop en Jan Smeets Produkties BV ondersteunen het fonds tot en met 2027 financieel. De komende jaren gaat het fonds inzetten op cofinanciering vanuit het Limburgse bedrijfsleven. De eerste stap daartoe zet de organisatie door het fonds te lanceren tijdens het Behind the Business-event, dat aan de vooravond van Pinkpop 2024 plaatsvindt. Eenieder met een passie voor Limburgse popmuziek kan vanaf vandaag schenken aan het fonds via de website www.jansmeetsfonds.nl.

Ambassadeurs

Naast partners zijn er ook ambassadeurs die zich aansluiten bij het Jan Smeets Fonds. Onder andere Tren van Enckevort (Muzikant, producer o.a. Rowwen Hèze, Träcksäck), Leon Verdonschot (schrijver en presentator), Stephanie Struijk (singer- songwirter), Pablo van de Poel (zanger en gitarist o.a. DeWolff), Samir ait Moh (dj producer Moski) zijn de eerste ambassadeurs van dit fonds. Met allen een eigen beweegreden. ‘’Dit fonds sluit perfect aan met wat ik zelf aan het doen ben met talentontwikkeling. Ik wil jongeren helpen op alle mogelijke manieren en als ik ze door mijn ambassadeurschap in aanraking kan brengen met dit fonds, dan doe ik dat.’’ – Samir ait Moh (Moski).

Pop in Limburg
De oprichting van het Jan Smeets Fonds is een initiatief van de provinciale popkoepel Pop in Limburg. Als belangenbehartiger van de Limburgse popsector timmert Pop in Limburg dagelijks met een energiek en getalenteerd team aan de weg om al die talenten, initiatieven en doelgroepen binnen en buiten de popmuziek aan elkaar te verbinden. Zo zetten ze de steeds groter wordende popmuziek scene op de landelijke en Euregionale kaart. Pop in Limburg heeft een loketfunctie en is voor de popsector in Limburg en de Euregio de verbindende spin in het web. Op basis van een aantal belangrijke ontwikkelingen binnen, en naar behoeftes van de Limburgse popsector hebben ze in samenwerking met de provincie Limburg een aantal laagdrempelige financiële bijdrageregelingen ontwikkeld en uitgevoerd. Binnen die regelingen spelen ze in op belangrijke thema’s die aandacht verdienen, zoals muziekeducatie en talentontwikkeling, diversiteit en inclusie en fair pay.

Het Jan Smeets Fonds investeert in de humuslaag, bij de talenten zelf. Daarnaast zijn de regelingen ook bedoeld om nieuwe en vaak kleinschalige activiteiten en projecten te ondersteunen. Ze dragen bij aan dynamiek, professionalisering, talentontwikkeling en innovatie binnen de sector en dat is juist nu ook weer hard nodig. De verschillende bijdragenregelingen worden vanaf 8 juli 2024 opengesteld voor het Limburgse popveld. Muzikanten, collectieven, podia en festivals kunnen vanaf dan een aanvraag indienen ten behoeve van de financiering van livemuziek of projecten op het gebeid van muziekeducatie of talentontwikkeling. Het fonds kent vijf verschillende bijdrageregelingen, meer informatie over de regelingen is terug te vinden op de website via www.jansmeetsfonds.nl/regelingen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties