Busje rijdt in op festivalgangers: dode en drie zwaargewonden; bestuurder aangehouden!

Een bestelbus is vannacht rond 4.00 uur op de Mensheggerweg in Landgraaf ingereden op een groep Pinkpopgangers. Daarbij is een persoon overleden en drie slachtoffers liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. De bestuurder van het busje is na de aanrijding doorgereden. Of het gaat om een ongeluk of dat er sprake is van opzet is niet duidelijk. De politie laat zojuist weten dat de bestuurder van het witte busje is aangehouden. Het busje is in de Heerlense wijk Heerlerheide teruggevonden.

Om 12.00 uur is er een persconferentie in het gemeentehuis van Landgraaf. Sprekers zijn:

– Raymond Vlecken, burgemeester van Landgraaf
– Hans van den Heuvel, politie Limburg
– Daniëlle Weymar, Openbaar Ministerie
– Jan Smeets, organisatie Pinkpop

Het incident gebeurde vlakbij camping B. Over de toedracht is nog niets bekend. De politie is op zoek naar het bestelbusje. Het gaat mogelijk om een witte Fiat Doblo met een Nederlands kenteken met waarschijnlijk de cijfers 2, 5 en 7. De politie heeft helikopters ingezet om het busje te vinden. Ook de Duitse en Belgische politie is gevraagd om naar de wagen uit te kijken.

De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekend. Het gaat zeker om mensen die dit weekend Pinkpop bezochten. Traumahelicopters boden hulp bij het ongeluk.

Omdat veel mensen de aanrijding hebben zien gebeuren, is Slachtofferhulp ingeschakeld.

De gemeente Landgraaf heeft een noodnummer ingesteld voor mensen die vragen hebben over de situatie van vanmorgen. Het telefoonnummer is: 0251-260960. Om 12.00 uur komt de gemeente met nieuwe informatie.

De weg blijft voorlopig dicht. De politie onderzoekt of het gaat om een ongeluk of om opzet. Bij het onderzoek wordt onder meer een politiehelikopter ingeschakeld. Mensen die iets hebben gezien, worden verzocht contact op te nemen met de politie. Een van de twee uitgangen van camping B is afgezet vanwege sporenonderzoek. De festivalgangers moeten via de andere uitgang het terrein verlaten. Volgens 1Limburg is daar niet iedereen blij mee: “Sommige mensen gaan in discussie met de verkeersregelaars. Soms moet de politie eraan te pas komen.”

De organisatie van het festival zegt diep geschokt te zijn door de aanrijding en mee te leven met de slachtoffers en diens familieleden. Ook burgemeester Raymond Vlecken van Landgraaf is geschokt. “Verschrikkelijk dat op deze afschuwelijke wijze aan een goede Pinkpop een einde is gekomen”, zegt hij.

In veel internationale media is er volop aandacht voor het incident in Landgraaf.