Jan Smeets wint Buma Gouden Harp

Pinkpop festivaldirecteur Jan Smeets heeft een Buma Gouden Harp gewonnen. Deze bijzondere prijs reikt de Buma elk jaar uit aan personen vanwege hun belangrijke en impactvolle bijdrage. Dit jaar werden er niet één, maar twee personen op deze manier geëerd. Samen met Leon Ramakers (ex-directeur MOJO Concerts) wint Jan Smeets de Gouden Harp door hun cruciale rol in de ontwikkeling van de Nederlandse muziekindustrie. De uitreiking van de twee Gouden Harpen vindt plaats tijdens de Buma Awards op maandag 11 maart in Studio 21 in Hilversum.

In 1970 begon Jan Smeets (26 januari 1945) met Pinkpop, inmiddels het langstlopende, onafgebroken georganiseerde openluchtfestival ter wereld. In juni dit jaar vindt de vijftigste editie plaats. Pinkpop is niet alleen het festival waar de grootsten der aarde optreden en waar (inter)nationale artiesten graag voor terugkeren; het festival heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de carrières van veel Nederlandse artiesten. “Ik ben blij dat we na al die jaren nog steeds een podium kunnen bieden aan grote en kleine acts. Op zowel nationaal als internationaal niveau. Iedereen, ook ver buiten Nederland, weet ons inmiddels te vinden en hopelijk zijn we komende jaren nog een inspiratiebron voor een nieuwe generatie muziekliefhebbers”, aldus Smeets.

De Buma Awards worden ieder jaar in maart uitgereikt. Tijdens de feestelijke gala-avond worden componisten, tekstdichters en hun muziekuitgevers geëerd met een Buma Award in diverse categorieën. De Buma Awards Nationaal en Internationaal zijn voor de componisten en tekstschrijvers van de meest gedraaide en bestverkochte singles in 2018. Daarnaast worden er diverse juryprijzen uitgereikt, waaronder de Gouden Harp, Lennaert Nijgh Prijs, de Multi Media Oeuvreprijs en de Lifetime Achievement Award.