Twenty One Pilots en Rag’N’Bone Man op Pinkpop 2020

Nadat de line-up van Pinkpop 2020 de afgelopen weken al flink gesierd werd door achttien klinkende namen, kunnen we hier vandaag nog eens tien pareltjes aan toevoegen. De Sint is ons gunstig gezind, want Twenty One Pilots en 5SOS (5 Seconds of Summer) zijn toegevoegd aan het programma voor vrijdag 19 juni, terwijl het festival op zaterdag vergezeld wordt door Rag’n’Bone Man, Mabel en Frank Carter & The Rattlesnakes.

Voor het programma op zondag 21 juni kunnen we Anderson .Paak & The Free Nationals, Gojira, Dermot Kennedy, The Pretty Reckless en The Marcus King Band aankondigen. Eerder zijn Red Hot Chili Peppers, Post Malone, Volbeat, Nothing But Thieves,  Kensington, Crowded House, Disturbed, Zara Larsson, KEANE, Deftones, Lost Frequencies live, James Arthur, Of Monsters and Men, Supergrass, Balthazar, Inhaler, Danny Vera en JC Stewart reeds bevestigd voor de 51e editie van Pinkpop. De headliner voor de zondag wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt. Het festival vindt volgend jaar plaats op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 juni op Megaland in Landgraaf en kaarten zijn te koop via www.ticketmaster.nl en Buro Pinkpop.

Toen Twenty One Pilots in 2014 voor het eerst zijn opwachting maakte op Pinkpop, was het duo uit de Amerikaanse stad Columbus nog relatief onbekend. De doorbraak van Tyler Joseph en Josh Dun kwam een jaar later, met derde album Blurryface – en vervolgens veranderde zo’n beetje alles wat Twenty One Pilots aanraakte in goud. Na twee jaar non-stop toeren lasten ze een break in om rustig album Trench (2018) op te kunnen nemen. Al tijdens hun in november 2019 afgesloten, dertien maanden durende tournee kondigden ze een zesde album aan, dus we hebben iets om naar uit te kijken op Pinkpop-vrijdag!  Op diezelfde festivaldag zien we 5SOS (5 Seconds of Summer) terug. Als geen ander sloeg het viertal uit Sydney in 2012 een brug tussen boybandpop en punkpop. Drie albums en een veelvoud aan wereldtournees later staat er een volwassen band op het podium. Ze scoren de ene na de andere hit en je mag ze gerust een schoolvoorbeeld van de poprock van nu noemen. Dit jaar vielen ze op door de single Who Do You Love met The Chainsmokers en werkten ze aan hun vierde album. Daarvan gaan we tijdens hun Pinkpop-debuut de eerste hits horen!

Toen Rag’n’Bone Man in 2017 het Pinkpop-podium opkwam, was zijn single Human al een doorslaand succes. Het gelijknamige debuutalbum ging in thuisland Engeland maar liefst 1,2 miljoen keer over de toonbank en werd goud in Nederland en België. Geworteld in de hiphop, maar met een diep gevoel voor rootsmuziek, pakte Rory Graham met zijn bariton het publiek moeiteloos in. Zijn werk is sindsdien alleen maar veelzijdiger geworden! Met de boeking van Mabel worden ook hoge verwachtingen ingelost. Mabel is de dochter van zangeres Neneh Cherry en haar echtgenoot én producer Cameron McVey, die ook achter de knoppen zat bij acts als Massive Attack en Sugababes. Natuurlijk gaat Mabel haar eigen weg, wat resulteerde in High Expectations, een popalbum van formaat en de wereldwijde singlehit Don’t Call Me Up. Je zag haar in 2018 misschien in het voorprogramma van Harry Styles in Amsterdam, en najaar 2019 verscheen de aanstekelijke single God Is a Dancer met Tiësto. Het mag duidelijk zijn: we kijken uit naar het optreden van Mabel Alabama-Pearl McVey op Pinkpop-zaterdag. Op diezelfde dag is het met Frank Carter & The Rattlesnakes ook tijd voor indie punk rock ‘n’ roll van de bovenste plank! De Engelse band balt vier decennia aan punkrock samen in pakkende songs die lekker heavy door kunnen denderen, maar die ook delicate momenten kennen. Frank Carter, die behalve een charismatische en energieke frontman ook een gewaardeerde tattoo artist is, houdt er bovendien een uitgesproken mening op na als het gaat om veiligheid, respect en inclusiviteit tijdens zijn optredens. Niet voor niets zijn ze Best British Live Act 2019 volgens rock magazine Kerrang!

Aan de programmering van de afsluitende festivaldag voegen we vandaag maar liefst vijf nieuwe acts toe. En niet de minsten! Allereerst zien we hier Anderson .Paak & The Free Nationals. De Californische rapper, zanger, drummer en producer Anderson .Paak imponeert met het gemak waarmee hij zijn muziek presenteert. Sinds 2012 laat hij zijn eigen producties los op de wereld en daarop volgden gastbijdragen aan de muziek van Dr. Dre en uiteindelijk een contract bij diens label Aftermath in 2016. Zijn output is bewonderenswaardig, zowel kwantitatief als kwalitatief, met vier goed ontvangen albums sinds 2014. Eclectisch en ongrijpbaar met zijn band The Free Nationals: hét gezicht van hiphop/soul van nu en de perfecte toevoeging aan Pinkpop-zondag!

De tweede aanvulling voor zondag: Gojira! Niet alleen weten de broers Joe (zang, gitaar) en Mario Duplantier (drums) het publiek mee te slepen met intense, diepe en ronduit fysieke grooves, hun band heeft ook iets te melden; er is geen prominentere naam in de heavy muziek die zo uitgesproken is over milieukwesties als Gojira. Sinds de release van hun zeer succesvolle zesde album Magma (2016) zijn ze onophoudelijk op tournee geweest, zowel in Europa als Noord-Amerika, en nu is Pinkpop aan de beurt!

En ook Dermot Kennedy heeft zijn plek op Pinkpop meer dan verdiend. Het zijn natuurlijk maar cijfers, maar we zijn best onder de indruk van de 127.185.543 streams van Power Over Me op Spotify. Het is maar één van de vele goudeerlijke toptracks van Dermot Kennedy, singer-songwriter uit een buitenwijk van Dublin, man met een net wat ruige strot en een tijdloos repertoire boordevol melancholie. Hij ontwikkelde zijn talent deels tijdens de klassieke opleiding die hij volgde, maar vooral op straat, als straatzanger. Heel lang is hij nog niet bezig, maar het is alsof Dermot Kennedy er altijd al is geweest. Zin hebben we ook in het optreden van The Pretty Reckless.

Van Gossip Girl tot rockdiva: op haar 26ste heeft Taylor Momsen al een opmerkelijke carrière achter de rug. Sinds 2012 staat de harde rechttoe-rechtaan rockmuziek van haar band The Pretty Reckless centraal in haar leven. Als zangeres en gitariste is ze beïnvloed door niet alleen de grungegeneratie van de jaren negentig, maar ook door classics als The Beatles, Led Zeppelin en AC/DC. De songs die ze met haar band schrijft zijn enorm aanstekelijk en in 2016 werd The Pretty Reckless uitgeroepen tot de female-fronted groep met de meeste nummer 1-noteringen in de US Mainstream Rock lijst ooit. Vierde album Death by Rock & Roll is aangekondigd voor 2020! Tot slot: Marcus King. Begonnen met professioneel optreden toen hij elf jaar oud was. Deze jongen uit South Carolina, met zijn vader en grootvader als leermeesters, heeft de blues en soul en country werkelijk als een spons opgezogen. Samen met zijn Band, die bestaat sinds 2013, geeft hij de muziekgeschiedenis van zijn land terug in de vorm van oprechte, soulful gezongen southern rock. Wij twijfelen er geen moment aan: deze hechte familie zal het vuurtje op zondag 21 juni flink opstoken!